A BIHAR—HAJDÚ-BIHAR EURORÉGIÓ FOTÓRIPORTEREINEK

ÉVES NEMZETKÖZI VERSENYE

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a debreceni Partium Ház, a Summit Agro Románia és a Körösvidéki Múzeum – Múzeumi Komplexumhoz tartozó Nagyvárad Város Múzeuma, az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) égisze alatt szervezi meg a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió fotóriportereinek nemzetközi versenyét. A nyolcadik kiadásánál tartó megmérettetésen kupákat és érmeket nyerhettek a legjobbak alkotások. A nemzetközi kiállítás megnyitójára idén Nagyváradon, illetve 2023. március 15-én Debrecenben kerül sor. A versenyre meghívást kaptak a két megye nyomtatott és elektronikus média fotóriporterei, újságírói és munkatársai. A bihari és hajdú–bihari fotóriporterek fejenként 10, 2022 folyamán a két megyében készült sajtófotóval jelentkezhettek. A Summit Agro Románia és a debreceni Partium Háztól kapott anyagi segítségnek köszönhetően a részvétel ingyenes volt. Az idei pályázatra 11 média: a Bihari Napló (RO), a Bihoreanul (RO), a  Crișana (RO), denagy.hu (HU), dehir.hu (HU), az Euro Foto Art (RO), Hajdú-Bihari Napló (HU), Jurnal Bihorean (RO), Durans (RO) és a Várad (RO) munkatársai jneveztek be alkotásaikkal. A zsűri tagjai a következők voltak: dr. Ramona Novicov műkritikus, Stanik István debreceni médiaszakértő és Tóth István AFIAP, ESFIAP fotóművész (a zsűri elnöke). A zsűria riportfotókra jellemző szakmai kritériumok alapján 72 fotót válogatott be az Euro Foto Art Galériában (a FIAP Romániai Kiállítási Központja) megnyitandó kiállításra. A legjobb pályamunkákat díjazták. A benevezett pályművek magas színvonalára való tekintettel a zsűri úgy döntött, 11 kupát, érmet és plakettet ítél oda. Carol Pop de SzathmáriSzathmári Pap Károly plakettet nyert: Kocsis Csaba, Berettyóújfalu (Várad), Csíki János, Hegyközpályi (Euro Foto Art), Farkas László, Nagyvárad (denagy.hu) és Ciucur-Losonczi Antonius, Nagyvárad (Bihari Napló). Carol Pop de SzathmáriSzathmári Pap Károly bronzérmet  Gurbán György, Debrecen (dehir), ezüstérmet Camelia Busu, Nagyvárad (Jurnal Bihorean) kapott. Az aranyérmet Mikula Szilvia debreceni fotóriporter vehette át (dehir). A Summit Agro Románia kupát Szilágyi Loránd nagyváradi fotórioporternek (Bihoreanul), a debreceni Partium kupát pedig a szintén nagyváradi Paul Lelea (Bihoreanul) sajtófotósnak ítélték oda. Az Euro Foto Art kupa nyertese a debreceni Kiss Annamarie (Hajdú-Bihari Napló). A Bihari Fotóriporterek 2023-as kupáját a nagyváradi Ovi D. Pop (durans.ro) nyerte el. Minden kiállított alkotás megtekinthető online a https://www.eurofotoart.com/efa-exhibition-salons/ro-hu-photoreporters/2023/  címen. A díjátadóra a nemzetközi kiállítás megnyitójának keretében kerül sor szombaton, február 18-án 11 órától a Nagyvárad Város Múzeumban lévő Euro Foto Art Galériában, FIAP rNagyvárad-Romániai Kiállítási Központban. Az eseményre a szervezők minden fotóművészet iránt érdeklődőt szeretettel várnak. A megnyitót élőben közvetítik az egyesület Facebook-oldalán, itt:  https://www.facebook.com/EuroFotoArtAssociation .Meghívást kaptak ugyanakkor a versenyen részt vevő testvérváros fotóriporterei, nagyváradi és debreceni, média főszerkesztői, illetve a két város alpolgármesterei, Nica Antonia Monica (Nagyvárad) és Puskás István (Debrecen). Az AIEFA és a nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalat (OTL) közötti együttműködési megállapodásnak köszönhetően a kiállítás anyagát a váradi utazóközönség is megtekintheti a modern tömegközlekedési eszközökön elhelyezett képernyöin. A Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Fotóriportereinek Nemzetközi tárlat 2023. 03. 15-ig megtekinthetők a galériában, keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között (hétfőn zárva).